Имате въпроси?
Обадете се сега
+359 882 500204

Как се определя цената на апартамент за продажба?

Основният въпрос в днешното динамично време е как да определим цената на един апартамент – както по сделката, така и по оферта. На първо място е необходимо първо да го оцените, т.е. да оцените стойността му. Това може да стане по три основни начина:

Напълно сам, използване на онлайн оценка и използване услугите на професионалист (консултант от агенция или оценител на имоти). 
11

Оферти за самостоятелно търсене

Първият начин – въпреки че не включва никакви разходи, понякога е изключително досаден. Освен това може да се окаже, че ефектът ще бъде незадоволителен. Трудно е самостоятелно да се прецени кои помещения всъщност са подобни на апартамента, предмет на оценката. 

Освен това продавачът не знае дали цените на апартаментите в други оферти са в съответствие с пазарните стандарти или дали цената е занижена или завишена. Следователно търсенето на реклами самостоятелно може да бъде не само разочароващо, но в крайна сметка – да не доведе до никакви отговори. 

Онлайн оценка

Вторият начин – онлайн ценообразуването – е много по-ефективен. Целият процес се улеснява  от специален калкулатор за оценка – инструменти от този вид могат да бъдат намерени на различни уебсайтове. Калкулаторът използва сложни алгоритми и сравнява цените в подобни оферти, налични онлайн. Благодарение на това той определя предложената цена на имота. Важно е, че е достатъчно да предоставите само основни данни – като площ на апартамента, брой стаи, година на построяване или местоположение. 
11
11
Помощ от съветник или оценител:
Третият и последен метод за оценка на недвижими имоти е използването на помощта на професионалист – консултант от агенция за недвижими имоти или оценител на имоти. В случая с агенциите за недвижими имоти обаче трябва да се помни, че често служителите на такава компания – при изготвяне на оценка – използват и различни общодостъпни инструменти или калкулатори. 
Що се отнася до оценителя на имоти, неговата помощ ще бъде необходима в ситуация, в която е необходим доклад за оценка   т.е. официален документ. Необходим е за оценка на недвижими имоти, когато са за покупка, например за ипотека или наследство.
11
Важното, което трябва да се помни, че цената на доклада за оценка може да възлезе дори на няколко хиляди лева, а освен това оценителят на имоти обикновено не взема предвид тенденциите на пазара на недвижими имоти. 

Свързани публикации

Пълно съдействие от Makasaconsult.bg

Ние ще Ви предоставим пълна юридическа проверка на цялостната документация относно избрания от Вас имот.