Имате въпроси?
Обадете се сега
+359 882 500204

Преди да се захванем с недвижими имоти – Важно е да знаем!

Проучването на пазара на недвижими имоти е важен инструмент, който ни помага да събираме информация, за да знаем, например, дали трябва да инвестираме в имот или да определим потенциала за отдаване под наем.  Всъщност би било лудост да купите имот, без да разполагате с информация в подкрепа за покупка от такъв размер.
Проучването на пазара е предварителната стъпка, която всеки  трябва да направи, преди да излезе на пазара. Целта е да сме сигурни, че проектът е жизнеспособен и че се вписва в съществуващия пазар.

Не всички инвеститори в недвижими имоти имат достатъчно търпение, за да извършат компетентно анализ на пазара на недвижими имоти. Ако искате вашият бизнес с недвижими имоти да се откроява от конкуренцията, трябва да направите своето проучване.

Какво е проучване на пазара на недвижими имоти?

Проучване на пазара на недвижими имоти, известно още като сравнителен пазарен анализ, е анализ на текущите пазарни стойности на имоти, сравними с имот, който искате да купите или продадете. Винаги трябва да се прави проучване на пазара на недвижимите имоти, независимо дали се купува или продава имот, тъй като това ще помогне да се разбере текущия пазар, колко струват подобни имоти, дали е инвестиционен имот, колко може да се начислява за наем и т.н. .

Агентите за недвижими имоти и брокерите създават отчети, за да помогнат на продавачите да определят цените на обявите си за имотите си и, по-рядко, да помогнат на купувачите да правят конкурентни оферти. Информацията, събрана чрез проучване на пазара на недвижими имоти, помага на продавача да избере цена на обявата и помага на купувачите да видят дали исканата цена е твърде висока, ниска или разумна.

Защо се прави проучване на пазара на недвижими имоти?

Има няколко причини да направите този тип проучване, основната е да имате информация, която ви позволява да инвестирате и купувате безопасно. Други причини също включват:

  • Знайте дали трябва да инвестирате в един квартал вместо в друг;
  • Идентифицирайте кои елементи пречат на инвестициите на определени места;
  • Познайте демографските аспекти, за да определите развитието на района, в който искате да инвестирате;
  • Имайте информация за инвестиционни проекти в определени райони и знайте дали те ще имат развитие в бъдеще, което ще увеличи стойността на имотите;
  • Познавайки цените на пазара на жилища, вие винаги имате възможност да договорите по-ниска цена и да избегнете надплащане на пазарната стойност на даден имот.

Съвети за ефективно провеждане на проучване на пазара на недвижими имоти

Преди да започнете да събирате информация, е необходимо ясно да дефинирате пазара, на който ще се позиционирате: вид на предлаганите продукти или услуги, вид на пазара (физически лица, фирми, администрации и т.н.), целева географска област и т.н. Добре дефинираният пазар е съществена отправна точка за провеждане на съответно проучване. 

  • Анализ на имота : Извършването на проучване на пазара на недвижими имоти означава извършване на анализ на имота. Трябва да се оцени площта и квартала, размерът на парцела, времето за строителство, услугите и удобствата около него и т.н. 
  • Оценка на първоначалната цена : След като направите своя анализ на имота, потърсете онлайн най-близката до вашия имот обява, ако е възможно. Това ще ви даде добра представа за общото състояние на имота. Моля, прегледайте снимките и описанията за евентуални ремонти, преустройства или потенциални проблеми. 
  • Проверка на оценките за стойността на имота : Използвайте интернет ресурси, за да определите прогнозната пазарна стойност на имота. Тъй като това са оценки на пазарната стойност, те може да не са напълно точни, особено ако са направени промени в имота. Но това ще осигури добър старт, за да продължите да изучавате пазара на недвижими имоти. 
  • Сравнения : Направете сравнение на имота с други, които са в същия район, аспекти като размер, цена и други елементи ще ви помогнат да определите стойността. 
  • Определете пазарната стойност : Въз основа на всички ваши проучвания трябва да имате ценови диапазон за стойността на вашия имот. Вземете предвид всичко наблюдавано и анализирано и как ще се отрази на стойността.

Свързани публикации

Пълно съдействие от Makasaconsult.bg

Ние ще Ви предоставим пълна юридическа проверка на цялостната документация относно избрания от Вас имот.