Имате въпроси?
Обадете се сега
+359 882 500204

ПАЗАРЪТ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ СЛЕД КОРОНА КРИЗАТА

Светът, който познавахме преди пандемията от COVID-19, си отиде. Този, който идва след това, все още е неопределен и неясен.

Въпреки това, през последните няколко месеца, особено след като надеждата за „нормализиране“ обратно към живота преди пандемията продължи да расте, икономическият растеж и потребителските разходи също следваха положителна траектория.

Пазарът на жилища следва подобна тенденция, като относително ниските лихви по ипотечните кредити и по-положителните потребителски настроения подклаждат внезапния интерес към покупката на жилище.

Очаква се средните цени при обявяване да растат с 10,7% на годишна база, отбелязвайки 35 последователни седмици на двуцифрен ръст на цените.

А броят на сделките ще следва миналогодишните стойности, като очакванията са за ръст от около 10-13 процента през първите шест месеца на 2022 г.

Новите обяви– мярка за продавачите, пускащи жилища за продажба – отбелязаха 16% ръст в сравнение с това време миналата година след спад от 7% от миналата седмица.

И в това се крие перфектната буря – повишеното търсене и ниското предлагане доведоха до безпрецедентен скок в цените на жилищата. Освен това, в допълнение към общото настроение, дължащо се на пандемията Covid-19, други фактори също са допринесли за този ефект. Цените на дървения материал скочиха, като цената им беше почти три пъти по-скъпа от времето преди пандемията, както и на всички други строителни материали, което се дължи до голяма степен на повишеното търсене на проекти за обновяване на жилища, изграждане на нови жилища, но най-вече на намаленото световно производство. Експертите смятат, че увеличеното време, прекарано у дома, особено подхранвано от промени в политиките на много от големите корпорации, насърчаващи работата от вкъщи, е предизвикало повишен интерес към обновяването на домовете и жилищните пространства.

Независимо от това, следващите месеци и може би години ще бъдат определящи за пазара на жилища– за тези, които искат да купуват, за тези, които искат да строят и със сигурност за страничните наблюдатели и колебаещите се, които се опитват се да се ориентират в тази безпрецедентна ситуация.

Инфлацията е „бавно горящ огън, надвиснал над финансовите активи, но е попътен вятър за реални активи като недвижими имоти“, каза Майк Кели, член на управителния съвет на глобалния инвестиционен фонд „ PineBridge Investments“.

Нашият съвет е въпреки всичко инвестирайте в имот!

Свързани публикации

Пълно съдействие от Makasaconsult.bg

Ние ще Ви предоставим пълна юридическа проверка на цялостната документация относно избрания от Вас имот.